Події

Як виглядав Ісус Христос, насправді: вчені відтворили зовнішність. Фото

Письменниця-дослідниця Сара Прюїтт заявила, що те, яким світ сьогодні представляє Ісуса Христа, не відповідає дійсності – загальноприйнята зовнішність з блакитними очима, довгим волоссям та певним кольором шкіри, швидше за все, була іншою. Вона підтвердила теорію професора християнського походження Джоан Тейлор про те, що Син Божий зовні нічим не виділявся і навіть був схожий на простого єврейського чоловіка.

Сара Прюїтт пояснила, що більшість відомостей про зовнішній вигляд Ісуса виходить із перших чотирьох книг Нового Завіту, пише Express. Йому було близько 30 років, коли розпочав своє служіння, проте про те, як Він виглядав, Біблія не говорить.

“Коли Ісуса заарештували в Гефсиманському саду, Юда Іскаріот повинен був вказати на Ісуса своїм солдатам серед учнів –- ймовірно, тому, що всі вони здавались схожими один на одного”, – сказала дослідниця.

Оскільки про фізичну зовнішність Ісуса ніхто не знає, було створено безліч теорій. Протягом багатьох поколінь у західних культурах Христа часто зображували бородатим, світлошкірим чоловіком з блакитними очима та довгим світло-каштановим або світлим волоссям.

Прюїтт у виданні History заявила, що за деякими даними “Він, ймовірно, виглядав зовсім не так, як його довгий час зображували”. Таку думку поділяла професор Джоан Тейлор. За її словами, багато традиційних ідеалів зовнішності Ісуса, ймовірно, були далекі від істини.

“Що б не представляли деякі художники, такі як творець фрески на Криті, навряд чи у Ісуса були блакитні очі. Я думаю, що найбільш близька відповідність тому, як насправді виглядав Ісус, виявляється у зображенні Мойсея на стінах синагоги 3-го століття у Дура-Європос”, – говорила Джоан Тейлор.

Оскільки Ісус, за її словами, не виділявся і був звичайної зовнішності, професор навела приклад Мойсея, представленого в незабарвленому одязі, з яскраво-вираженими вилицями, зазначивши, що Христос найімовірніше був схожим на нього.

“У всякому разі, цей образ набагато правильніший як основа для уявлення про історичного Ісуса, ніж загальноприйняті екранізації візантійського Ісуса: коротковолосий, з невеликою борідкою, в короткій туніці, з коротким рукавом і гіматією”, – заявляла Тейлор.

Історик з Бірмінгемського університету Марк Гудакр, прокоментував серіал про Сина Божого, зазначивши, що шкіра Ісуса мала бути “оливкового кольору” та “смаглявою” згідно з запропонованими дослідженнями.

Як міг виглядати Ісус згідно з BBC.